• De lage rente in de eurozone heeft landen met hoge schulden jarenlang beschermd.
  • De hoge inflatie kan rentes echter opjagen en daarmee druk zetten op de houdbaarheid van staatsschulden.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis trekt de vergelijking met een drankenwinkel die leningen verstrekt aan klanten, zodat ze wijn kunnen blijven kopen.

COLUMN – Stel je voor, jaren geleden, na een studie te hebben afgerond ben je als ondernemer begonnen. Je hebt het een wijnwinkel voortgezet die al generaties lang familiebezit is. Het bedrijf loopt goed en er is een aanzienlijke financiële reserve opgebouwd.

Er is echter een probleem. Waar het jou als ondernemer goed gaat, gaat het met sommige klanten minder goed. Sommigen verloren recent hun baan en van financiële reserves bij hen is amper sprake. Een aantal klanten is goed beschouwd financieel gedwongen hun levensstijl aan te passen.

Op suggestie van klanten – die graag wijntjes willen blijven kopen – ga je akkoord met een voorstel. Een plannetje waar beide partijen menen voordeel van te hebben. De aanzienlijke financiële reserve van het bedrijf wordt namelijk gebruikt als onderpand voor leningen met een heel lage rente voor klanten.

De klanten zijn er blij mee. Ze hoeven hun leven niet substantieel aan te passen en kunnen bij jou wijn blijven inkopen. En ook voor het bedrijf lijkt het plannetje erg gunstig uit te pakken. Een daling van de verkopen blijft uit en de omzet stijgt zelfs verder.

Het zal duidelijk zijn: het kan een hele tijd duren, maar op enig moment zal blijken dat de geschetste situatie onhoudbaar is. Of omdat je zelf besluit met steeds hogere leningen aan klanten te stoppen, of omdat klanten zelf aangeven de leningen - helaas pindakaas - niet meer terug kunnen betalen.

Gevaarlijke combinatie: hoge staatsschuld en stijgende rente

Kijken we naar de eurozone, dan hebben de lage rentes van het afgelopen decennium vooral een aantal zuidelijke staten met hoge schulden flink beschermd. Maar in een klimaat van stijgende rentes, kan de financiering van staatsschulden wel degelijk een probleem worden.

Dit probleem kan nijpend worden als de inflatie hardnekkig hoog blijft en de Europese Centrale Bank gedwongen wordt de rente flink verder op te schroeven. De euro kan dan dezelfde kant op gaan als onze ondernemer met z'n drankwinkel...

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.